Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

РАЗМЕРИ НА ГЛАВАТА

ГЛАВАТА НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


РАЗМЕРИ НА ГЛАВАТА




Само в главата си човек има около три милиарда и 600 милиона разумни душички, които са принудени да живеят в такова тясно жилище. Като къща, главата, в която се помества мозъкът, е пространство от 19 см дължина, 15 ÷ 16 см широчина и 15 ÷ 16 см. височина. Колко разумни, интелигентни трябва да бъдат тези душички, за да живеят в пълна хармония, да пазят известен ред и порядък помежду си. 148-167.



Ако измерите дължината и широчината на човешката глава, ще видите, че тия числа са живи, имат възможност да растат. Обикновено дължината на главата е по-голяма от широчината й. Това показва, че формата на човешката глава не е кръгла, но продълговата, т. е. елипсовидна. 65-186.



Трябва да знаете с каква глава работите. Нека всеки измери главата си, да знае каква е нейната широчина. Широчината на главата може да е 14, 15 или 16 см, а дължината на мозъка 19, 20, 21 см. Ако главата при темето е 14 см широка, ти си миролюбив човек; ако е 16 см, не си миролюбив. Ако широчината на главата при тила е 14 см, тоя човек обича да се кара, да прави скандали. Защо, когато числото 14 е на темето, човек е миролюбив? Тогава той е малко дете, не е израсло, няма кой да го защитава. За да не го бият другите деца, то е готово да отстъпи. Когато числото 14 е на тила, човек е минал детските години, голям е станал, и може сам да се защитава. 93-104.



Човек, на когото главата е 14 см широка и 19 см дълга, е миролюбив. Той не разваля лесно приятелството си. Колкото по-широка е главата, толкова по-гневлив е, човек. Онзи, на когото главата е широка 16 ÷ 17 см, е много гневлив, Бъдете далеч от него. Ако искате да му кажете обидна дума, отдалече му я кажете. Той е пълноводна, дълбока река, в която можеш да се удавиш. Дружите с хора, на които главата е по-малко от 11 см широка, именно, 13 см, 12 см, 10 см, 9 см, а дълга 19 см, прилича на краставица. Значи между широчината и дължината на главата трябва да има известно съотношение. Самообладанието на човека зависи от Височината на главата. За да имате ясна представа за човешката глава, трябва да я измерите в дължина, широчина и височина - в трите измерения. 102-344.



Забелязано е също, че между Дължината на главата и на ръката има известно съответствие: 86-68.



Ако измервате постоянно вашата глава, ще видите, че главата ви ту се увеличава, ту се смалява. Тя не е постоянна. Това зависи от разположението на човека. Например, ако у вас се зароди някоя възвишена мисъл, или разрешите някой важен философски въпрос, главата ви ще се разшири. Като я измерите, ще видите, че има едно разширение на главата ви най-малко с 1/10 част от милиметъра, а понякога дори с 1/2 милиметър. Ако у вас се зароди мисълта, че не трябва да мислите, главата ви се смалява. 43.20-5.



Говорих за интелигентността на човека, за измерването, на която има един ъгъл, наречен камперов. Той се образува от правата линия, теглена от отверстието на ухото до носа и от перпендикуляра, спуснат от челото до брадата. Този ЪГЪЛ в бялата раса е голям около 80° Това е обща мярка за човешката интелигентност. Човешката глава ще се счита нормална тогава, когато перпендикуляра, т. е. едното рамо в ъгъла е вдигнат към темето. Той усилва, увеличава ъгъла. Ако ъгълът е голям, а перпендикулярът е малък, интелигентността губи своята стойност. Тя зависи от височината на главата. 43.21-4.





НАГОРЕ